środa, października 06, 2004

Warzenie piwa z ekstraktu słodowego (cz. 2 podręcznika domowego piwowara)

Co potrzebujemy

1. Czysty ekstrakt słodowy (na 20litrów piwa o 12st Blg musimy miec go około 3.6kg)
2. Drożdże piwowarskie
3. Garnek o pojemności około 10-30l.
4. Chmiel. Ilość w zależności od typu piwa
5. Drewnianą warzechę do mieszania brzeczki
6. Fermentor 30l lub inny zbiornik tego typu
7. Butelki z kapslami, lub zamknięciem patentowym

Przebieg warzenia

Rozumiem, że pierwsze piwo z brewkitu masz już za sobą, więc pora na warzenie z czystego ekstraktu. Tu stopień skomplikowania jest trochę większy. Przedewszystkim musimy dysponować odpowiednim, dużym, garnkiem którego będziemy używać jako kadź warzelna. Czysty ekstrakt słodowy, na potrzeby amatorskie, wytwarza w Polsce Wytwórnia Ekstraktów Słodowych w Wolsztynie, a sprzedaje Browamator. Można zakupić równiez ekstrakty firm zagranicznych.
1. Ekstrakt (w ilości odpowiedniej dla naszego piwa) wlewamy do kadzi warzelnej, mieszamy z wodą.
2. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy pierwszą porcję chemielu. Są różne sposoby chmielenia. Zwykle na początek dodajemy od 10g do 50g i więcej chmielu goryczkowego, później w porcjach w zależności od własnych upodobań chmiel aromatyczny.
3. Po 60 minutowym gotowaniu, schładzamy szybko nasz garnek (w wannie, lub dzięki chłodnicy zanurzeniowej), odcedzamy wygotowany chmiel, po czym wlewamy brzeczkę do fermentora uzupełniając wodą do odpowiedniej wartości.
4. Dodajemy drożdze (górnej, lub dolnej fermentacji), odstawiamy do fermentacji. Po około 4 dniach fermentacja ustanie. Butelkujemy z odrobiną cukru lub najlepiej glukozy. Można wymieszać glukozę z 500ml wody, przelać do drugiego fermentora, gdzie nastepnie wlejemy zielone piwo. Musimy jednak dysponować oczywiście wtedy drugim fermentorem.
www.piwo.org