czwartek, marca 17, 2005

Słownik wielbiciela piwa

Co znaczą napisy na puszkach i butelkach piw zagranicznych?

ale - piwo brytyjskie produkowane przy pomocy drożdży fermentacji górnej

all barley - produkowane najczęściej ze słodu jęczmiennego, bez dodatku innych zbóż lub cukrów

all malt - produkowane tylko ze słodów zbożowych

altbier - niemieckie określenie piwa górnej fermentacji

bitter - angielski termin oznaczający mocno chmielone piwo typu "ale", najczęściej beczkowe

bock - niemiecka nazwa mocnego piwa (po polsku: "koźlak"); jeśli na etykiecie nie jest zaznaczone inaczej, jest to jęczmienne piwo fermentacji dolnej

cask-conditioned - piwo beczkowe, które nie jest filtrowane ani pasteryzowane i podlega wtórnej fermentacji i klarowaniu w piwnicy pubu; procesy te nie mogą zachodzić, gdy piwo zostało schłodzone

cream ale - amerykańskie określenie sugerujące bardzo jasne, łagodne piwo typu "ale", które mogło zostać zmieszane z piwem "lager"

doppelbock - czyli "koźlak dubeltowy", czyli podwójny "bock", czyli niemieckie bardzo mocne piwo odmiany fermentacji dolnej

draft beer in a can - piwo w puszce z dodatkiem azotu, który wzmaga pienistość trunku

dry beer - po wielkim sukcesie marketingowym w Japonii nazwa ta przyjęła się w Stanach Zjednoczonych; amerykańskie "dry beer" ma przeciętną zawartość alkoholu i kalorii, ale znane jest z tego, że nie pozostawia żadnego posmaku

eisbock - ekstramocne piwo typu "bock", którego moc wzrosła dzięki procesowi mrożenia - ponieważ woda zamarza szybciej niż alkohol, usunięcie lodu powoduje wzrost zawartości alkoholu

faro - brukselska odmiana piwa dosładzanego syropem

festbier - piwa niemieckie produkowane z myślą o świętach ludowych; odmiany te różnią się między sobą, ale ich moc przekracza przeciętną (5,5-6 proc.)

hell - po niemiecku "jasny", określa popularne piwa o złocistym kolorze

ice-beer - piwa nieróżniące się niczym od tradycyjnych poza tym, że na pewnym etapie fermentacji lub leżakowania zostały zamrożone, a później przywrócone do stanu ciekłego

kallerbier - niemieckie określenie wskazujące na niefiltrowany "lager", przeważnie z dużą zawartością chmielu i słabo nasycony dwutlenkiem węgla

kriek - belgijskie piwo czereśniowe typu lambic

kruidenbier - holenderskie określenie piwa z przyprawami

lager - każde piwo dolnej fermentacji; na wyspach brytyjskich piwa tego typu są zwykle złociste, na kontynencie bywają również ciemne; w krajach niemieckojęzycznych oraz Belgii i Holandii termin ten może oznaczać zwykłe piwo najczęściej podawane w danej piwiarni

light ale - angielski termin opisujący butelkowy odpowiednik typowego piwa "bitter"; w Szkocji określenie "light" wskazuje na piwo beczkowe o najniższej zawartości ekstraktu (zwykle ciemne)

light beer - amerykańska nazwa niskokalorycznego piwa, lekkiego w smaku, przypominającego pilsnera. Niskokaloryczne i niskoprocentowe. W niektórych krajach nazwa "light" oznacza niższą niż przeciętna zawartość alkoholu

maibock - piwo typu "bock" bardzo wysokiej jakości, przeważnie jasne; spożywane w Anglii pod koniec kwietnia lub na początku maja na cześć wiosny

malt liquor - piwo o małej zawartości słodu i chmielu; z pewnością nie ma mocy alkoholu destylowanego, lecz jest zazwyczaj najmocniejszym piwem wytwarzanym przez amerykańskich browarników

mild - angielskie określenie wskazujące lekko tylko chmielone piwo typu "ale"

oscura - po hiszpańsku "ciemne"

pale ale - piwo koloru jasnego brązu lub miedzi w przeciwieństwie do ciemnobrązowego "ale"

pilsener, pilsner, pils - ogólnie określa się tak wszelkie złociste wytrawne odmiany piw fermentacji dolnej o przeciętnej mocy; klasyczne piwo tego typu charakteryzuje się kwiatowym aromatem i wytrawnym posmakiem

porter - ciemne i gorzkie piwo angielskie. Po raz pierwszy otrzymano je w Londynie na początku XVIII w. Nazwa pochodzi od porters - tragarze, wśród których piwo to zdobyło początkowo największą popularność

saison - sezonowe letnie piwo warzone w Belgii. Bardzo odświeżające, lekko kwaśne piwo górnej fermentacji. Czasami z dodatkiem kwiatów chmielu przed dojrzewaniem i często dojrzewające w butelkach

stout - piwo o ciemnej barwie i słodkawym smaku

weissebier - jasne piwo pszeniczne
http://www.e-drinks.com.pl/piwo/piwo9.htm