Piwo z pyrów
W XIX wieku do produkcji piwa próbowano wykorzystywać najrozmaitsze surowce.
Jednym z nich były ziemniaki, bo właśnie XIX w. to okres ogromnego wzrostu
produkcji ziemniaków. Okazało się bowiem, że wielka produktywność ziemniaków w
porównaniu ze zbożem jest w stanie zaspokoić zapotrzebowanie mas chłopskich na
podstawowe pożywienie. Na fali tego optymizmu próbowano także robić piwo. Dzisiaj
wiemy, że w zasadzie się to nie udało, w poł. XIX w. sporo jednak spotyka się
recept i przepisów na piwo ziemniaczane. Jeden pozwolę sobie przytoczyć."Piwo z kartofli wyrabia się dwojako:
A. przez zastosowanie słodu jęczmiennego a
raczej zawartej w nim diastazy i
B. przez użycie kwasów.
Pierwszy jest nie tylko łatwiejszy ale i prostszy, gdy drugi i więcej pracy wymaga i przy niestosownem postąpieniu wydać może łatwo napój zdrowiu szkodliwy.
0 Comments:
Prześlij komentarz
<< Home