wtorek, listopada 30, 2004

Piwo z pyrów

W XIX wieku do produkcji piwa próbowano wykorzystywać najrozmaitsze surowce.
Jednym z nich były ziemniaki, bo właśnie XIX w. to okres ogromnego wzrostu
produkcji ziemniaków. Okazało się bowiem, że wielka produktywność ziemniaków w
porównaniu ze zbożem jest w stanie zaspokoić zapotrzebowanie mas chłopskich na
podstawowe pożywienie. Na fali tego optymizmu próbowano także robić piwo. Dzisiaj
wiemy, że w zasadzie się to nie udało, w poł. XIX w. sporo jednak spotyka się
recept i przepisów na piwo ziemniaczane. Jeden pozwolę sobie przytoczyć."Piwo z kartofli wyrabia się dwojako:

A. przez zastosowanie słodu jęczmiennego a
raczej zawartej w nim diastazy i

B. przez użycie kwasów.

Pierwszy jest nie tylko łatwiejszy ale i prostszy, gdy drugi i więcej pracy wymaga i przy niestosownem postąpieniu wydać może łatwo napój zdrowiu szkodliwy.

www.browar.biz