wtorek, listopada 30, 2004

Wyrabianie Piwa z kartofli z użyciem Diastazy

Dokonywa się tego w trojaki sposób, a mianowicie:
Z surowych kartofli bezpośrednio;
Z wyciągniętego z tychże krochmalu
Bezpośrednio z mączki kartoflanej.

Wyrób Piwa z surowych kartofli.
Nie tylko w tym ale we wszystkich następnych sposobach wyrabiania piwa, przed
użyciem kartofle należy wypłókać i obrać ze wszystkich obcych części, korzonków,
kiełków i.t.p. gdyż to nadałoby piwu smak zły i nieprzyjemny. (...) Wypłókane kartofle należy utrzeć... im więcej się utrą, tem więcej mocy mieć
będzie zrobione piwo. (...)Dobrze wypłókaną kartoflaną papkę przekłada się w naczynie drewniane z nakrywą i
dnem podwójnem, między którem znajduje się czysta słoma; następnie dolewa się
gorącej wody i mięsza się dopóki termometr Reaumura 53° nie pokaże a potem dodaje
się dziesiąty procent wagi kartofli słodu suszonego na powietrzu (...)Po godzinie wszystek krochmal przez działanie zawierającej się w słodzie diastazy
zcukrza się, ściąga się co płynne i do kotła przelewa (...) Jak tylko zaprawa w
kotle wrzeć zaczyna, trzeba ją starannie oczyszczać z szumowin (...)Kiedy zaprawa stoi w naczyniu, gotować trzeba chmiel; bierze się do 1 funta
chmielu około 8 garncy wody, i tak długo gotuje dopóki woda w połowie nie
wyparuje.(...) Skoro zaprawa postoi w odbiorniku (...) ściąga się ją powoli i
uważnie otworem naczynia i wlewa do kotła wraz z chmielem i brzeczką i tak razem
najmniej przez godzinę gotuje. Następnie przelewa się piwo przez kilsztok. (...)Skoro piwo do 16° Reaum. na kilsztoku ostygnie, bierze się poprzednio zrobiony
zaczyn drożdżowy, wlewa w naczynie w którem piwo ma robić, do czego otwarte kufy,
lecz lepiej wielkie beczki służą, i napełnia się je potem piwem z kilsztoku. (...)I bez żadnego środka klarującego, piwo to samo po kilku dniach wyklaruje się, bo
głównym tu warunkiem aby beczki stały spokojnie i nieruchomie. (...)Obrachowanie kosztów wyrobu beczki czyli 30 garcy zwyczajnego wiejskiego piwa z
surowych tartych kartofli przy następujących cenach jęczmienia i kartofli:
pół korca kartofli ..............................Złp. 1 gr. 15.
2 Gar. czyli około 12 funt. słodu .. . Złp. " gr. 25.
pół funta chmielu ............................. Złp. " gr. 10.
razem ...... Złp. 2 gr. 20
Dodać do tego trzeba zapłatę robotników, drzewo, i.t.p., które według miejscowych
cen obliczone być muszą. (...)
www.browar.biz