środa, kwietnia 13, 2005

Definicje piwne

PIWO
napój niskoalkoholowy (1,8-5,5% alkoholu) otrzymywany w browarze przez fermentację słodu jęczmiennego z dodatkiem wyciągu chmielowego (brzeczka piwna) i drożdży; rozróżnia się piwo jasne i ciemne, a zależnie od zawartości alkoholu i składników rozpuszczalnych (tzw. ekstraktu) - piwo lekkie, pełne i mocne.
BROWAR
zakład przemysłowy produkujący różne rodzaje piwa; główne działy produkcyjne:
1) warzelnia (otrzymywanie wodnego wyciągu ze słodu, tzw. brzeczki piwnej, którą gotuje się z chmielem);
2) fermentownia (fermentacja brzeczki pod wpływem drożdży piwowarskich);
3) leżakownia (dofermentowanie młodego piwa w zamkniętych hydraulicznie zbiornikach);
4) dział filtracji piwa i napełniania beczek oraz butelek.
CHMIEL ZWYCZAJNY
Humulus lupulus, dwupienna pnąca się bylina z rodziny konopiowatych (Cannabaceae); uprawiany w tzw. chmielnikach dla kwiatostanów żeńskich, tzw. szyszek (3-17% lupuliny), używanych w piwowarstwie, także w lecznictwie.