poniedziałek, października 25, 2004

"Piwo należycie uwarzone jest pożyteczne zdrowiu ludzkiemu"

Ta zacytowana w tytule myśl została zawarta w dziele "Roślin potrzebnych, pożytecznych, wygodnych, osobliwie kraiowych, albo które w kraiu użyteczne być mogą, utrzymanie, rozmnożenie i zażycie", tomie III "O rolnictwie, zbożach, łąkach, chmielnikach, winnicach y roślinach gospodarskich". Jego autorem jest przyrodnik doby Oświecenia, proboszcz ciechanowiecki, ksiądz Jan Krzysztof Kluk. Uważa się go za jednego z prekursorów nowoczesnego rolnictwa. W swoich czternastu dziełach opisał świat roślin, zwierząt i minerałów w sposób nie odbiegający poziomem od najlepszych ówczesnych dzieł światowych. Dzisiaj jego książki są skarbnicą wiedzy na temat rolnictwa polskiego w wieku osiemnastym. Między innymi znaleźć tam można informacje dotyczące wytwarzania piwa - napoju bardzo wtedy popularnego i powszechnie produkowanego. Prześledźmy więc jak to się robiło 200 lat temu.
http://www.browar.biz